Túrabakancs - A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti könyvtárának tábora

2004.07.20.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti könyvtára idén negyedik alkalommal szervezte meg Túrabakancs táborát. A Kispesti Önkormányzat Közművelődési és Oktatási Bizottsága által kiírt tábori pályázaton nyert támogatás, az Üllői úti OTP fiók, a kerületi CBA, valamint a Soroksári Auchan hozzájárulása tette lehetővé, hogy csökkentsük a gyerekek részvételi díját. Ezúton köszönjük meg segítségüket, megértésüket!

Július 12-16. között a festői szépségű bükki település, Felsőtárkány volt olvasó- és természetjáró táborunk színhelye. A túracipők, hátizsákok valamint a magunkkal vitt játékok és élelem felpakolása után kora reggel indultunk el. Autóbuszunkkal érintve néhány kis várost - melyekről útközben fontos ismereteket szereztünk - alig több mint két óra alatt érkeztünk táborhelyünkre. A kicsomagolás és ágyazás nemszeretem feladatai után első utunk egy elhagyott dolomitbányába vezetett kőzeteket tanulmányozni. Nem meglepő, hogy a visszafelé vezető úton néhány hátizsák sokkal többet nyomott, mint a túra kezdetén. A nap végére megalakultak a csapatok. Mind a Szárnyaló albatroszok, mind a Kullancsok, mind a Fehér cápák komolyan küzdöttek a hét folyamán az elsőségért.

Nem pihenni jöttünk, hisz fantasztikus programok vártak ránk. Az öt nap alatt gyűrűztünk barátposzátát és csilp-csalp füzikét, tanulmányoztuk a Vöröskő-patak vízi- és az erdei avar élővilágát, megtudtuk mi a különbség pillangó és lepke között, tapinthattuk levedlett vipera bőrét, kisvasutaztunk, megetettük Szarvas Pistit, gyűjtöttünk gyógynövényeket és főztünk belőlük teát (még élünk), készítettünk sárkányt, üdvözlőlapokat az otthonmaradtaknak, tanultunk új dalokat és persze túráztunk, túráztunk, túráztunk. A sportversenyeket megúsztuk kéz- és lábtörés nélkül, de az ügyességünkön még van mit csiszolni. A jó levegő és mozgás hatására elfogyott minden pótlásként vett és vitt élelmiszer, dinnyehegyek, kekszek, csokoládék, tej, kakaó és az ebédnél, illetve vacsoránál is alig-alig maradt valami a tányérokon.

Elérkezett az utolsó előtti nap, melyet óriási izgalom előzött meg. Minden csapat, beleértve a felnőttekét is, egy -egy mese előadásával készült az esti tábortűzre. Nagyon jól szórakoztunk mindannyian, s a mi, vagyis a felnőttek előadását is harsány kacagás kísérte. Azt már mondanom sem kell, hogy a sült szalonna és hagyma milyen népszerű volt. A tábortűznél a csapatok felolvasták a hét krónikáját... Anno domini 2004. Felsőtárkány.... Énekeltünk és hasznosítva az előző napon tanult tánclépéseket, csárdást táncoltunk. Nem volt könnyű ágyba parancsolni a csapatot, de még másnap várt ránk az egri városnézés és a STRAND!

Eger továbbra is csodaszép, és ezt több helyről is megszemlélhettük. Jártunk a főiskola csillagvizsgálójában, a bazilikában, a Dobó téren és természetesen a várban. A város gyönyörű ugyan, de a nap legsikeresebb programja mégis a strand volt. Hazafelé egy erőtlen próbálkozás után - hogy elénekeljük a tanult dalokat - mindenki nyugovóra tért. Kissé elfáradva - ki jobban -, de élményekkel gazdagon, lábunkban sok-sok kilométer izomlázával tértünk haza. Búcsúzásnál minden gyerek azt kérdezte: "...és jövőre is lesz tábor ugye?"

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |