X. Kick-box Világkupa

2004.05.30.


2004. május 20. - 23. Nyíregyháza

A kick-box WAKO világszervezetében évente 3-4 Világkupát rendeznek. 9 évig Debrecen adott helyet a hazai rendezésű Világkupának. E versenyen alkalmanként 15-16 ország 5-600 versenyzője indult el. A kiemelkedően rangosnak nevezhető versenysorozaton a kispesti Árpád DSE kick-box versenyzői minden évben részt vettek, s elmondhatom, hogy sikeresen szerepeltünk, hiszen - akkoriban - a felnőtt mezőnyben összesen 5 első helyet szereztünk meg.

Az utóbbi években ezüstérmek vagy bronzérmek jutottak sportolóinknak, ám az idei, keménynek nevezhető felkészülési időszaknak köszönhetően két tehetséges fiatal versenyző, Asszony Aletta ( 1994) és Nagy Henrietta (1993) végre megint a dobogó tetejére állhatott. Ők ketten tavaly kezdték a versenyzést, és 2003-ban magyar bajnoki címet értek el súlycsoportjukban. Aztán voltak sikertelen versenyek, ahol a riválisok szoros mérkőzésen a maguk javára tudták fordítani az eredményt. A két lány ezért áprilistól részt vett a gyerekek és a felnőttek edzésén is. Zokszó nélkül végigdolgozták a több mint dupla terhelést adó edzéseket. Nemsokára már "megszorongatták" küzdelemben a haladó felnőtteket is, a fiúknál pedig egyértelműen jobbak voltak. Tavaly Debrecenben ugyanabban a súlycsoportban (37 kg) kellett versenyezniük, akkor Aletta 2., Heni 3. helyezett lett, így Nyíregyházára nagy reményekkel utaztunk le. Mindkettőjüknek 4-4 ellenfele mérlegelt be a súlycsoportjukba. Aletta a gyerek korosztályban (1996-95-94-ben születettek) a +37 kg-os súlycsoportban, Heni a serdülő korosztályban (1993-92-91-ben születettek) a 42 kg-os súlycsoportban indult. Aletta is és Heni is biztosan nyerték első mérkőzésüket, majd következtek a döntők. Aletta az első menetben nem talált rá ellenfele gyenge pontjára, a mérkőzés kiegyenlített volt. A második menetben aztán a rohamozó ellenfelet sikerült többször egyenes rúgással tisztán eltalálni, így a végén fölényesen, több ponttal tudott győzni. Heni a döntőben egy perc elteltével még vesztésre állt, de a menet végén az eredményjelző tábla már döntetlent mutatott. A második menetben fej-fej mellett haladtak, sok volt az együttes találat, majd fél perccel a vége előtt Heninek sikerült tisztán fejen rúgnia ellenfelét, majd kézzel is szerzett pontot, így biztosan győzött.

Rajtuk kívül még 3 versenyzőnk vett részt a versenyen. Sajnos, Orvos Dorinának (1989) nem volt ellenfele, így a nézőtéren volt kénytelen üldögélni. Sánta István (1995) a gyerek korosztályban a 32 kg-os súlycsoportban indult nyolcadmagával. A 4 közé jutásért vívott meccsét megnyerte, majd kikapott a későbbi győztestől, így 3. lett. Szukk Ferenc (1977) a felnőtt mezőnyben a 94 kg-os súlycsoportban indult negyedmagával. 3 szoros meccset játszott és 3. helyet szerzett.

A verseny 3 napon át tartott. A mérlegelés csütörtökön volt, majd pénteken fél 10-től a gyerek-serdülő-ifjúsági korosztály versenyzett, valamint a full-contact, low-kick selejtezőket játszották le. Estefelé még formagyakorlat-verseny is színesítette a programot, és 20 óra körül került sor az eredményhirdetésre. Szombaton folytatódtak a full-contact, low-kick selejtezők, és egész napos, látványos küzdelemsorozatot hozott a felnőtt semi-contact verseny, melynek végén Grand Champion versenyt (a súlycsoportok győztesei indulhatnak e pénzdíjas versenyen) is rendeztek. A férfi mezőnyben egy kimagaslóan gyors norvég versenyző, Morten Spissoy győzött, a nőknél a magyar Fenyvesi Márta . A nap végén fegyveres formagyakorlat-verseny is volt, majd Takács Rita profi női kisvilágbajnoki mérkőzést vívott 7 menetben Ivona Roca horvát versenyzővel. Takács Rita győzött. Vasárnap már "csak" a felnőtt light-contact verseny és a full-contact, low-kick döntők maradtak hátra. A kemény küzdelmek 17 óra körül értek véget.

Balázs Imre
vezető edző

 

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |